Kolorowe pisanki z naturalnych barwników – burak, kurkuma, szpinak

Pisanki w jednolitym kolorze to właściwie kraszanki. Tradycyjnie do barwienia jaj wykorzystywano naturalne barwniki. Obecnie dostępna jest też cała  gama syntetycznych barwników. Jeśli jednak interesują cię przede wszystkim naturalne produkty do nadawania skorupkom rozmaitych kolorów, sprawdź nasze pomysły!

Burak – czerwona/różowa barwa

Burak zapewnia skorupkom jajek intensywnie czerwony lub różowy kolor, w zależności od tego, jak długo pozostawisz je w kąpieli. Jajka w takich kolorach pięknie zdobią koszyczki wielkanocne.

Jak to zrobić?

  1. Obierz buraka i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotuj przez około 30 minut w wodzie, aż wyciągniesz z niego kolor.
  3. Przecedź wywar, aby pozbyć się kawałków buraka, a uzyskany płyn użyj jako barwnik.
  4. Zanurz jajka w gorącym płynie na około 10-15 minut, aż uzyskają pożądany kolor. Warto także pozostawić jajka w płynie na dłużej, aby uzyskały bardziej intensywny odcień.

Kurkuma dla uzyskania żółtej barwy skorupek

Kurkuma to przyprawa pozwalająca na uzyskanie pięknego, intensywnie żółtego koloru kraszanek. Co ważne, dzięki kurkumie można szybko uzyskać pożądany kolor, ponieważ jest ona bardzo silnie barwiącym składnikiem. Jak użyć jej do barwienia skorupek?

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj 2-3 łyżki kurkumy i gotuj przez około 10 minut.
  2. Po przecedzeniu płynu, zanurz jajka w gorącej wodzie z kurkumą na 10-15 minut, aż uzyskają intensywnie żółty odcień.
  3. Jeśli chcesz uzyskać głębszy kolor, możesz zostawić jajka w płynie przez dłuższy czas.

Szpinak dla nadania jajkom zielonego koloru

Szpinak umożliwia uzyskanie naturalnie zielonego koloru jajek. Jeśli zależy Ci na wyrazistym, nasyconym odcieniu zieleni, sięgnij po świeże liście szpinaku. Co musisz zrobić?

  1. Zblanszuj świeży szpinak (około 2-3 garści) przez kilka minut w gotującej wodzie.
  2. Zblenduj liście z wodą i gotuj całość przez około 10-15 minut.
  3. Przecedź płyn, a uzyskaną wodę wykorzystaj do barwienia jajek.
  4. Zanurz jajka w płynie na 10-20 minut w zależności od pożądanego odcienia.
CZYTAJ  Deski SUP: Nowa Era Aktywności na Wodzie

Brązowe i pomarańczowe kraszanki dzięki cebuli

Cebula to kolejny świetny naturalny barwnik, który nadaje jajkom intensywny kolor. Z jej użyciem uzyskasz efektowne odcienie brązu i pomarańczy. To jeden z najstarszych, tradycyjnych sposobów na farbowanie jajek na Wielkanoc. Jak zrobić barwnik z cebuli?

  1. Przygotuj skórki z cebuli, zarówno czerwonej, jak i żółtej. Czerwone skórki dadzą ci bardziej intensywny, ciemniejszy odcień, a żółte będą dawały cieplejszy, pomarańczowy kolor.
  2. Włóż skórki cebuli (około 2 szklanek) do garnka i zalej wodą.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż płyn nabierze intensywnego koloru.
  4. Po ugotowaniu, przecedź płyn, aby pozbyć się skórek.
  5. Zanurz jajka w gotowym płynie z cebuli na 10-20 minut, aż osiągną pożądany odcień.
  6. Jeśli chcesz uzyskać ciemniejszy, bardziej intensywny kolor, pozostaw jajka w płynie na dłużej.

Dodatkowe wskazówki

Aby kolory były trwalsze, dodaj do każdej mieszanki barwnika łyżkę octu. Pomoże to w utrwaleniu kolor na jajkach. Jeśli chcesz, by kolory były bardziej intensywne, możesz powtórzyć proces barwienia lub pozostawić jajka w płynie na dłużej.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *